Mit tehetek gyermekemért és önmagamért? – A mandulagyulladásról Új Medicina szemmel

Gyermekeknél sokszor visszatérő probléma a mandulagyulladás. Az esetek egy részénél a probléma megoldásaként a torok- vagy orrmandulákat eltávolítják. A mandula számtalan funkciót ellát; hasznos, egészségünket szolgáló szerv. Az Új Medicina megközelítésében a mandulagyulladásnak is van természetes és logikus magyarázata. A mandulák mirigyszövet állománya az ún. „falat” konfliktusra reagálnak. A mandula mechanikailag a nyeléshez is kapcsolódik, kiegészítő mennyiségű nyálkát termel a torok nedvesítéséhez. Amikor a gyereknek valamit „le akarnak nyomni a torkán”, jön egy dolog vagy téma, amit le kell nyelnie; ami kötelező, de számára nem kívánatos és ez konfliktust okoz neki, akkor a mandula reagál a helyzetre. Több nyálkát termel, megoldva ezáltal azt, hogy a nem kívánatos „falat” könnyebben csússzon. Ez egy természetes és értelmes biológiai válaszreakció. Ahhoz, hogy több nyálkát termeljen a szervezet, több mirigyszövetre van szükség, ezért a mandula megvastagszik, megnagyobbodik a konfliktus idején. Miután a konfliktus megoldódott, a gyermek megnyugodott vagy beletörődött a helyzetbe, a megvastagodott mirigyállományt a szervezet gombák, gombabaktériumok segítségével elbontja.

Az elbontási folyamat során a munkavégzéshez optimális üzemi hőmérséklet max. 37.2°C. Ha bakteriális gyulladás tapasztalható (38.2 – 38.8°C) a mandulákon, akkor a mandula nyirokér részei érintettek; megszerzés, magáévá tétel vonatkozású hátráltatottsági önértékelés-letörés, elkeseredés érzelmű konfliktus. A magas láznál (39.0°C és a fölött) a mandulák, torok, garat laphámszövetét érinti az elváltozás, mely egy benyelés vonatkozású elválasztási, elhatárolódási konfliktus következménye (Barnai, 2014).

Amikor a gyermek valamire nagyon áhítozik, valamit nagyon szeretne, de nem jön össze neki (nem kapta meg, nem tudta megszerezni), vagy ígértek neki valamit, de nem tartották be és ő ezt belső konfliktusként éli meg, akkor a mandulák mirigyszövetei duzzanattal, vastagodással reagálnak. Az érzelmi konfliktusok megélése és annak következményei a felnőttekre egyaránt vonatkoznak. Amit egy gyermek el tud szenvedni, ugyanazt egy felnőtt is képes és viszont. Mandulaszövet elváltozását okozza az is, ha a megélt konfliktus olyan „falatra” vonatkozik, amit nem sikerült nyélbe ütni, beüzemelni; valamit biztosra vettem, aztán mégsem jött össze, valaki elhappolta előlem. Valamit megígértek, aztán ment a huzavona, hogy meglesz-e vagy sem. Pl. a gyermek felvételire készül, egy hónapig izgul, stresszel, hogy elérje a vágyott eredményt (csak oda vehetnek fel, mert nem akarok más iskolába menni), a felvételi sikerül, a gyermek megnyugszik. Ekkor a szervezete átkapcsol konfliktus utáni megoldási szakaszba, azaz gyógyulásba és a mandula mirigyszövete begyullad.

A konfliktus megoldása lehet akár a vágyott ”falat” (dolog, folyamat, eredmény, érzés, stb. – bármi, amiről úgy érezzük, azzal együtt tudjuk nyugodtan élni tovább az életünket) megszerzése, majd ezt követően a megnyugvás vagy a sikertelen helyzetbe való beletörődés.

Ilyen helyzet lehet például:

– a gyermek vágyik a jó osztályzatra, egy játékra, az édesanyjával töltött időre; több szeretetet, több figyelmet szeretne, de mégsem sikerül megszereznie;

– a vágyott társ, személy, szülő elutazik, vagy dolgozni megy, és nagyon hiányzik a gyermeke/partnere számára;

– valaki képtelen lenyelni valamit egy leértékelő és támadó/védekező légkörben, környezetben. Vissza kell nyelnem a szavaimat a torkomba, mert nem fejezhetek ki valamit/magamat (nem adhatom önmagamat);

– a környezetem vagy valaki leértékel, nem kapom meg a támogatását (amire egyébként vágyom) vagy félek/bizonytalan vagyok, és emiatt nem tudom megszerezni a tárgyat, dolgot, szeretetet, gondoskodást, stb.

Nagyon fontos, hogy gyermekünk és mi magunk is ki tudjuk fejezni, amit szeretnénk. Érdemes tisztában lenni vágyott dolgainkkal; melyek azok: ténylegesen szükségünk van-e rájuk, minőségi életünket szolgálják vagy csak a mennyiségit? Hogyan fogjuk megszerezni, megteremteni, ha életünkhöz tényleg szükségesek? Szülőként meg kell tudnunk érteni gyermekünket. A megértéshez megismerés szükséges, hogy tudjuk szíve-lelke vágyait, elképzeléseit, tisztában legyünk a maga kis világáról alkotott képével, elgondolásaival. Mindezt a mindenkori fejlődésében lekövetve, személyes határai megsértése nélkül valósítsuk meg. Ez egy folyamat, amely során az életét kísérjük, megértéssel, szelídséggel, türelemmel és a lehető legmagasabb minőségű szeretetünkkel.

Csipán Ágnes

 

Irodalomjegyzék

1. Barnai R. (2014): Biologika Szerv Atlasz, Biologi-Team, Budapest, 30.o., 37.o.

2. Renaud G. (2015): Recall Healing – Az egészség piramisa, Holografikus Kft., Dunakeszi, 156.o-157.o.

 

További kapcsolódások:

https://www.csipanagnes.hu/a-megfazasrol-uj-medicina-szemmel-konfliktusok-teves-hiedelmek/

 

kép: www.pexels.com