A megfázásról Új Medicina szemmel – konfliktusok, téves hiedelmek

https://youtu.be/UvGIndMAvlE

Gyermekeknél, felnőtteknél egyaránt sokszor előfordulnak megfázásos tünetegyüttesek. Az Új Medicina megközelítésében – mint minden más betegségnél, elváltozásnál – a kialakulásért felelős okot keressük. Minden megbetegedésnek konkrét biológiai értelme van, amely a konfliktus elszenvedése alatt vagy az azt követő gyógyulási szakaszban nyilvánul meg.

Az influenza elnevezés egy olasz kutatóorvos-csoporttól származik, akik megfigyelték, hogy azoknál jelentkezik, akik nem szeretik a hideget, hideg időben betegesek. A tüneteket elnevezték influenza di freddonak, vagyis hideg befolyásolására, hideg hatására produkált tünetek, ami lehet megfázástól való félelem is. Influenzának diagnosztizálható tulajdonképpen bármilyen légúti (laphám) elváltozás: az orr- orrmelléküreg-, homloküreg-, torok-, garat-, gége-, légcső-, hörgő laphámszövetének konfliktus-megoldás utáni szakaszainak tünetei (Barnai, 2014).

A megfázás, influenza egy következmény: az ok érzelmi feszültségek, hiedelmek okozta stresszhelyzet, valamint jelen- és jövőbeli eseményekhez kapcsolódó elhatárolódási konfliktusok; ijedség-, rémület-, birtokféltési konfliktusok. Ilyen jellegű érzelmi megrázkódtatást elszenvedve az érintett laphám szövet fekélyesedik (kérges, száraz érzésként jelentkezik, ami nem okoz fájdalmat). Ennek a biológiai értelme az elvékonyítás, így „távolabb kerülünk az adott dologtól, témától”. Értelmes, természetes programozás: ahova a konfliktust asszociáljuk, ott (orrüreg és orr melléküreg esetében) tágítás, egyéb esetekben visszahúzódás, elhatárolódás, átmérő növelés a szervezet célja. Elvékonyítás = távolabb kerülök a problémától. Fekélyesedés, vékonyítás = átmérő növelés: több levegő jut be és ki (több levegő > több oxigén > több, életerősebb gondolat a konfliktushelyzet megoldására).

Miután a konfliktusunk megoldódott, a szervezet a fekélyesedést helyreállítja, optimális esetben vírusok közreműködésével. (A vírusok fehérjerészecskék, fehérjeláncok; nem kórokozók, hanem szövetségesek, elengedhetetlenül szükség van rájuk az anyag természetes úton történő átalakításához, a fekélyek helyreállításához. Jelenlétükre a vérből, „kísérő anyagaikból” lehet következtetni.) Ez orrdugulással, váladékozással; homloküreg-, arcüreg-gyulladással jár, túlérzékenységet, irritációt okozva.

Az ünnepek (Karácsony, Újév, stb.) azok az időszakok, amikor az embereknek meg kell oldaniuk a problémáikat, amikor találkoznak, amikor vitatkoznak. Ez pontosan a területhez kapcsolódó általános emberi konfliktus. Amikor a találkozás kellemes, akkor minden rendben van! Amikor azonban valakit idegesít valami, akkor abból probléma alakul ki: hogyan siker ül ezt rendezni, megoldani? „Nem akarok egy levegőt szívni vele.” (Renaud, 2015.) Ünnepek után feloldódik a helyzet és a szervezet gyógyulásba kapcsol. Ekkor jön a gyulladás, kihatva a gégére, hörgőkre. Az influenza a gyógyulás, helyreállítás szakaszában jelentkezik. Agyunk (professzionális biológiai számítógépként) az influenza vírust – mint szövetséges segítőt – használja arra, hogy a laphám mikro-fekélyesedését gyorsabban helyreállítsa.

Néhány példa a gyakorlatból:

A munkád során saját helyiségben dolgozol, elvileg a te irodád (birtokod), de állandóan odafurakszik egy kollégád, akinek „nem bírod még a szagát sem”, állandó feszültséget okoz benned. Ekkor kapcsol be az orrnyálkahártya program, hogy el tudj határolódni a „szagától”, a személyétől.

A közösségben egyre többen „betegek” és arra gondolsz „csak el ne kapjam”, „nem akarok egy levegőt szívni velük”, „kevés itt az egészséges levegő”, „már a hírekbe is bemondták, hogy járvány van, nem akarok beteg lenni”.

Saját életteredbe tolakodik egy számodra nem kívánatos személy/helyzet (hátad mögött beszél, veszély előérzetet okoz; szorongást, aggodalmat érzel a körülötted lévő dolgok miatt), nem bírod a jelenlétét.

Karácsonyi összejövetel a nagycsaláddal; számos kínos téma és feszültséghelyzet. Olyan rokonok is megjelennek, akikkel nem szívesen töltöd együtt az idődet; képtelen vagy elfogadni valamit egy vitahelyzetben, esetleg nehezen vagy egyáltalán nem tudjátok elviselni egymást, és már alig várod, hogy elköszönjetek, és újra eltávolodjatok.

A gége, légcső- és hörgőnyálkahártyát érintik azok a konfliktushelyzetek, amikor úgy érzed, hogy a saját területedet/birtokodat veszély fenyegeti. Birtoknak érezheted a fizikai dolgaidat, házadat, vagyonodat, stb. – vagy akár egy másik emberrel, gyermekeddel való kapcsolatodat, munkádat, egészségedet. Ide tartoznak a saját területeden megjelenő veszélyhelyzetek, fenyegetettség érzetekhez kapcsolódó érzelmi feszültségek. Elvesztéstől való félelem vagy aggodalom, ami irányulhat: a birtokolt tulajdonodra, a területedre, a „családi pozíciód” fenntartására. Irányulhat a kritizálástól való aggodalomra, fellángoló családi vitahelyzetekre, veszekedésekre, „mit szólnak mások” kérdésre, bezártság érzésére, egy helyzetbe való beszorultság érzetére, „nem kapok levegőt”, „megőrülök, megfulladok itt köztetek”, „frászt kapok tőle” érzetekre. Mutathat még az ijedtségre, rémületre, riadalomra a fészekben, a saját otthonodban.

Tekintettel a tényre, hogy a szülők lélektani konfliktusa óhatatlanul a gyermek biológiai konfliktusává alakul, egy gyermek egészsége nagyrészt az őt körülvevő környezet (elsősorban a szülők, illetve a gyermekhez közelebb álló szülő – általában az anya) viszonyulásán múlik. A gyermekeknél is bármely fent leírt konfliktushelyzet elváltozást eredményezhet. Előidézhet azonban betegséget az is, amikor a gyermek megijed, megrémül az otthoni/családi környezetében. Riadalmat okozhat önmagában az otthoni biztonság hiánya is; a következetlenség, a szülői vitahelyzetek kiszámíthatatlansága. A gyermeki lélek érzékeny műszer és azonnal reagál az élethelyzetekre – legfeljebb nem veszik észre, csak akkor, amikor már elváltozást generált az elszenvedett konfliktus miatt és már köhög, lázas, torok-, légcső-, hörgőgyulladása van.

Kiemelt jelentőségű a megelőzés, a konfliktushelyzetek helyes lereagálása és kezelése. A gyermekek az érzelmi feszültségek kezelési mintáit veszik át, emelik át a saját életükbe – elsősorban a szüleiktől. Nem az számít, hogy szülőként milyen élethelyzetekbe futsz bele, hanem az: hogyan oldod meg! A megoldási mintádat viszi tovább a gyermeked! Amit felnőttként, szülőként mindig megtehetünk: felismerjük, hogy mintaadásunk következményekkel jár. Ezek a következmények gyermekeink egész életére kihatnak, ezért hozzunk felelősségteljes döntéseket – ezáltal olyan minőségben oldjuk meg konfliktusainkat, hogy mindenkori viszonyulásunk a saját, tiszta önvalónkat tükrözze.

Csipán Ágnes

Irodalomjegyzék

1. Barnai R. (2014): Biologika Szerv Atlasz, Biologi-Team, Budapest, 105.o., 120.o., 122.o.

2. Renaud G. (2015): Recall Healing – Az egészség piramisa, Holografikus Kft., Dunakeszi, 122.o-123.o., 173.o., 183.o.-184.o.